Plata taxei judiciare de timbru, la un click distanță

În luna mai 2021 a fost lansată platforma taxatimbru.ro, un serviciu al societății informaționale prin intermediul căruia taxa judiciară de timbru poate fi achitată online, în siguranță, simplu și rapid, 24/7. Platforma integrează un calculator prin intermediul căruia utilizatorii pot afla cuantumul taxei de timbru ce urmează a fi achitată. Plata se face într-o manieră facilă, iar după finalizarea unei proceduri ce durează între 1 și 4 minute, plătitorul taxei primește prin e-mail confirmarea de plată.

Legislația românească prevede ca pentru orice acțiuni și cereri introduse la instanțele judecătorești, precum și pentru cererile adresate Ministerului Justiției și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, să fie achitată o așa-numită taxă de timbru, a cărei valoare se calculează în funcție de obiectul acestora. Taxele se plătesc, potrivit legii, atât de către persoane fizice, cât și de către persoane juridice, reprezentând, în fapt, plata serviciilor prestate de instanțele judecătorești, ori de către Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat.

În situația sesizării instanțelor de judecată, valorea taxei de timbru este stabilită de către instanța de judecată unde a fost depusă acțiunea sau cererea, debitorul obligației de plată având la dispoziție un termen de 10 zile pentru a se conforma, sub sancțiunea prevăzută de lege.

În general, aceste taxe de timbru se achită „în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local, al unităţii administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social.

Dacă persoana care datorează taxa judiciară de timbru nu are nici domiciliul, nici reşedinţa (ori, după caz, sediul în România), taxa se achită „în contul bugetului local al unităţii administrativ teritoriale în care se află sediul instanţei la care se introduce acţiunea sau cererea”, potrivit legii. in situația celor familiarizați cu mijloacele moderne de comunicare, plata taxei presupune efortul de identificare a contului de încasare a taxelor de timbru, apoi calculul taxei și inițierea plății prin online banking. Sau poate presupune parcurgerea unui proces de înregistrare într-o platformă ce solicită o multitudine de date…

Lucrurile stau mai rău atunci când website-urile primăriilor nu afișează contul de încasare a taxelor de timbru, iar din cele peste 3200 de unități administrativ teritoriale din România, un număr mult prea însemnat nu oferă această informație.

Situația este și mai complicată în cazul celor ce aleg plata taxei judiciare de timbru la ghișeu, întrucât poate presupune găsirea unui loc de parcare, statul la coadă, acțiuni birocratice neplăcute, etc.

Ori toate acestea se traduc prin timp pierdut și consum inutil de resurse.

Luând în considerare cele arătate, din dorința de a contribui la digitalizarea sistemului judiciar, Justiție XXI S.R.L. a lansat platforma https://www.taxatimbru.ro.

Funcționează rapid și eficient, nu-i așa?

S.C.A VARGAN și VARGAN

Distribuie acest articol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Roxana Andreea Chirimbuță

Roxana Andreea Chirimbuță

Specializare - Dreptul contractelor, drept penal, drept contravențional
Avocat stagiar în cadrul ,,Vargan și Vargan” – Societate Civilă de Avocați, Suceava, 2021

Paul Vargan

Paul Vargan

Specializare - Drept comercial și drept societar
Membru fondator al Societății civile de avocați ,,Vargan și Vargan”